måndag 19 december 2016

"Gammaldags jul på Harf" - lucka nr 19

På nåt sätt är julen en sån inrotad och viktig tradition, så jag myser när man får höra om hur man firade jul förr i tiden. Och då man hör det berättas så tänker jag att det måste ha varit mera äkta då än det är nu. Tänker då mest på att man var så självförsörjande, gjorde mat och julklappar av det som fanns att tillgå på bondgården. Men så kanske man också kommer att tänka om 100 år då nån berättar hur man firade julen år 2016, inte att man är självförsörjade, men att det var "bättre förr". Idag besökte vi tillsammans med barnen det fina friluftmuseét Bragegården som finns i Sandviken och på gångavstånd från vårt daghem. Och där fick vi på ett myckt trevligt sätt höra om hur man förberedde julen för 100 år sen.

Synd att nån klottrat på skylten
 Vi anlände dit i god tid och hann gå runt och se på de olika husen en stund. Vi hade dessutom världens finaste morgonrodnad i bakgrunden.


Efter en stund välkomnades vi av två glada och trevliga damer som berättade att vi skulle fåta del av julförberedelserna hos familjen Harf, som levde i det huset för 100 år sen.

Väl inne i stugan räknade vi till tre, knäppte i fingrarna och så reste vi tillbaka till 1903. De här båda damerna gjorde det här väldigt spännande och intressant för barnen. De dramatiserade mamman och ett av barnen i familjen och deras förberedelser inför jul den här tiden. De va roligt att se hur barnen levde med i deras berättelse.


Nisse och Nisselina var förstås med och de verkade också tycka om att sitta i brasans sken och uppleva julstämning från förr i tiden ! 😊

Och jag kunde inte låta bli att beundra den fina halmhimmelen i taket på storstugan ! Borde nog göra mej en sån där i äkta halm och inte av plastsuggrör !
Vill verkligen tacka Brage friluftsmuseum och DIALOG 
som gjorde vår förmiddag speciell och bra ! 

Vägen "hem" tog vi längs strandpromenaden och vi hade det bästa decemberväder med oss längs vägen. 


 Ikväll har jag brutit en jultradition....köpte en ädelgran från Plantagen istället för en närodlad skogsgran !! Fyy mej, men nu blev det så i år, ville ha en sån ..den står där ute nu (och skäms tänkte jag säga)..imorgon får vi se om den är godkänd som julträd i vårt hus ! I bondstugan hängde granen från taket, får väl göra så om vi blir osams !

Gokväll och gonatt !

Carina

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar