Google+ Followers

tisdag 30 augusti 2011

Hygrophorus camarophyllus och rozites caperata

Hej hej ! Ni som rör er mycket i skogen och gillar att plocka svamp, missa inte dessa två läckerheter ! Sotvaxskivling (eller sotbrun vaxskivling)och rynkad tofsskivling, båda trestjärniga läckra matsvampar. Nu har sotvaxskivlingen börjat dyka upp i mossig barrskog, tyvärr är de första exemplaren ofta angripna, men senare i höst kan man hitta fina "sotisar" ! Precis som namnet säger är hatten sotbrun ovanpå, men under har den alldeles fina vita skivor.


Den här svampen kan vara svår att upptäcka för den brukar ofta ligga välbäddad inne i mossan ! Men om man hittar en så finns det oftast många runt omkring.
Den andra skivlingen vi brukar plocka ser inte god ut, den ser t.o.m lite giftig ut och kan för den oerfarne förväxlas med spindelskivlingen som ju är en giftsvamp. Men den rynkade tofsskivlingen har en ring som inte spindelskivlingarna har och så doftar den gott ! Hatten är rynkig och den lite äldre svampen har kanelbruna skivor.


Tyvärr har vi ännu inte hittat så många "rynkade" men hoppas på bättre lycka lite senare i september. God lycka i svampskogen !

Ut i skogen vill jag gå.........

Gonatt !

1 kommentar:

  1. It is Amazing how the mushrooms in your country look the same as the mushrooms here in Alaska. your mushrooms more closely resemble the varieties that we have here then even the ones that are in the rest of the USA. Your Cantrell (we call that variety Yellow foot) species are identical to ours....

    Mark from Cordova, Alaska

    SvaraRadera