tisdag 17 december 2013

17 december - Upplevelsekalender

En vecka till jul idag ! Folk frågar om man har allt färdigt till julen....hm..nää inte alls men det är ju många dagar kvar och vad är det som skall bli färdigt ? Nå jo 2,5 kg köttbullar har jag stekt idag så om inget annat blir färdigt  så äter vi rotmos och köttbullar ! :) Städat ? Nej, på lördag får det bli ! Fixat julklappar ? Det mesta men inte allt ännu ! julgran ? Det brukar jag och min dotter ha som tradition att fara och köpa tillsammans, när ska vi fara Sofia ?  Det blir som det blir, julen kommer ändå ! Ingen stress, höhö ! Det viktiga är väl ändå julkänslan och att få träffa släkt och vänner, umgås, äta gott och koppla av !

Men de va ju inte alls det här jag skulle "prata" om idag...jag skulle ju berätta om vår julkalender på dagis ! Vi bestämde i år att vi skulle ha en upplevelsekalender i stället för en vanlig traditionell där barnen får en liten present och absolut inget illa med det, men vi ville ändå prova på nåt annat.
Hos oss är det Nisse som har en kappsäck full med paket och i paketen har han skrivit ner dagens uppgift. Dagens "öppnare" får spela på en speldosa och i den finns dagens datum på en lapp...

Nisse och speldosan
 efter det öppnar vi kappsäcken och barnet vars tur det är att öppna dagens paket söker motsvarande nummer på paketet.


Sen öppnas paketet och vi läser dagens uppgift som Nisse gett oss ! Det är lika spännande varje dag !
...exempelvis har vi lärt oss dansa ringlekar med Nisse ute på gården, vi har dekorerat pepparkakor till julfesten, vi har pysslat julklappar, vi har varit i julkyrka, vi har upplevt en vintersaga och imorgon står det på lappen att Nisse vill att vi skall gå till skogen och ge juläpplen till fåglarna och ekorrarna ! Nisse är förstås alltid med och upplever ! Det som står på lapparna är ofta såna saker som man annars kanske också gör på dagis före jul, men upplevelsen blir lite annorlunda tillsammans med Nisse !
På en annan avdelning, Tussilago, har de också en liknande kalender 
och i deras kappsäck bor Gullan och Lillnisse 


som brukar få julpost där det står vad de skall få uppleva !

Gullan och Lillnisse bor riktigt flott !
  En dag hade deras nissar och vår Nisse tillsammans bestämt att vi skulle byta avdelningar och leka hos varandra och det var ett roligt påhitt tyckte barnen !

Vi tror att barnen uppskattar och framför allt kommer att komma ihåg juletiden på dagis som en rolig tid tillsammans med Nissarna och deras små påhitt !
Det man upplever kommer man ihåg !

 
Hejsvejs !

Carina


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar