Google+ Followers

fredag 10 september 2010

Gossarnes lekar

"Den bildning man fordrar af en ung man med uppfostran, de stora kunskaper som äro nödiga vilkor för att taga sig fram i verlden, tvinga nu mer än förr ynglingen, gossen, ja, äfven flickan att ägna en rundlig tid åt bokliga studier. Men en sund själ förutsätter en frisk kropp, och lika visst som kroppen behöfver föda för att kunna lefva, lika visst behöfver den luft och rörelse, för att kunna bibehålla sig frisk."
Detta var förordet i en gammal bok som jag nån gång för länge sen fick av min farmor när jag studerade till barnträdgårdslärare. Den måste ha varit gammal redan då hon fick den, för den är nämligen tryckt i Stockholm 1883 ! Boken heter


Boken är helt fantastisk och innehåller över 900 tips och lekar för de duktiga gossarne !
Den borde få en bättre plats än i en byrålåda ! Alltså nu fick jag användning för ett av mina skrotfynd från gårdsloppisarna förra helgen !


Den här behövde bara lite svart målfärg !


Vet inte riktigt om den har hittat sin rätta plats ännu men
tillsvidare får den bära på den gamla boken för gossernes lekar !


Blir helt faschinerad av boken ju mer jag bläddrar i den. Den innehåller allt från hopp- och språnglekar till mekaniska och fysiska konststycken. Allt som allt beskrivs närmare 1000 olika sysselsättningar för gosserne i boken och på sidan 373 (av 379 sidor sammanlagt) så kommer en rubrik som lyder: Lekar för små barn. Och under rubriken står det så här: "De större gossarna ha nu fått åtskilligt att roa sig med, men de små böra vi väl icke helt och hållet förglömma." och så beskrivs tio stycken ramslekar för de små ! Här är en:

"Edvard sitter på pappas knä och får rida.

Så rida damerna,
så rida damerna.
Så trafva herrerne,
så trafva herrerne.
Så skumpa bönderne,
så skumpa bönderne.
Så galoppera husarerne,
så galoppera husarerne.

Vid första stroferna äro rörelserna långsamma, vid de andra bli de raskare, vid de tredje höjas och sänkas knäna omvexlande, så att den lille ryttaren skakas till höger och venster. Vid de fjerde slutligen öfvergår man till vild galopp, som slutar med att Edvard blir afkastad och faller i pappas armar. "

Hahahaha ! Tur att det fanns nåt för de små barnen också !
Den ramsan har vi faktiskt haft i modernare version
i vårt hem och på dagis och den är ännu lika rolig !

Men är glad att vi idag vet att alla barn är individer och lika mycket värda och
att alla mår bra av att få roa sig, även de små flickorna !

Idag var vi (jag, mina underbara kollegor Tina och Anna + 9 dagisbarn) varit på en riktigt trevlig promenad i närmiljön och vi upplevde fantastiska saker !

Vi fick bl.a lära oss att man måste ha pengar för att köpa blommor, att det finns rotfrukter som heter rotselleri, att det finns andra bär än vinbär som är röda, att 12 äpplen kostar 1,95 €, att det finns lila potatisar, att det hänger en stor fisk i taket i saluhallen och att banken har två hissar och en tjock dörr !Stort TACK till kusin Mikael som guidade oss i bankens mystiska värld !

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar