söndag 29 januari 2017

Slöjdfestival till havs


Igår tillbringade jag hela dagen tillsammans med hantverksglada människor ! Österbotten och Västerbotten hade tillsammans arrangerat en Slöjdfestival till havs. Ombord på Wasaline kunde man delta i workshoppar, föreläsningar, utställningar, filmförevisning och försäljningar av hantverksprodukter. Dessutom hade Åbo akademis slöjdlärarstuderande en massa pop-up stationer med olika hantverkstekniker man kunde prova på ! Hela Strömsögänget var också med ombord ! Så himla bra ordnat allting !
Vi hade inte anmält oss till nån workshop, men den som vi var mest intresserad av råkade ha några platser lediga, så vi fick komma med. Den workshopen handlade om geometrisk halmslöjd med himmelist Eija Koski. Vi fick göra "himmel"örhängen av små glasrör och tunn järntråd. Det var petigt och dåligt ljus, men fina blev de till sist !
Jag gjorde vinröda
och Sussi silver !
Måste berätta lite om Eija Koski...hon är världens enda konstnär med titeln himmelist. Hon ställer ut, föreläser och håller kurser i konsten att skapa himmeli i hela världen. 2013 fick hon priset som Årets konsthantverkare ! Hon har skapat himmlar i 20 år. Här kan ni läsa mera om Eija och se fina bilder av hennes himmelikonst. Boken hon gav ut i höstas är full med fantastiska ideér och jag köpte den förstås, med hälsning och autograf ! 😊
Efter inspirerande workshopen gick vi ....ja förresten de här två damerna var mitt resesällskap. Sussi och Christina, goda vänner främst genom Taito-kurserna !


 ..jo sen va de kaffi tå, det ingick i priset (och skärgårdsbuffe, det tog vi på hemresan) 
Efter det gick vi på föreläsning med Jimi Björni och Lee Esselström från Strömsö. De berättade om Strömsömiljön, vilket enormt arbete det är kring ett inslag på 5 minuter och även lite om sig själva. Det var riktigt intressant och roligt att höra på dem ! De avslöjade också att allt de gör är på riktigt och gjorda av dem själva och att det oftast "går som på Strömsö", inga många misslyckande, vilket gäng !

De berättade också att de vill samarbeta mera med oss tittare och att det nu är på gång nya projekt liknande det som de hade när man fick skicka in virkade blommor. En del av det fick vi redan hjälpa till med ombord, genom att göra garntofsar på ett enkelt sätt runt handens fingrar. Det gjorde vi förstås mer än gärna !

Överallt ombord var det aktivitet av nåt slag och det var ett nöje att gå runt och se !
 
 


Inne i Umeå fanns det mera inspiration till hantverk och i gallerian Utopia hittade jag en gammal vän som hade tillsammans med några andra ordnat Slöjd pop-up där man både kunde sätta sig ner och handarbeta eller bara handla av deras fina hantverk !

Jag och Stick-Fia ! 😍
 Resten av Umeåvistelsen gick åt till shopping i de affärer vi inte har i Vasa.
Köpte bl.a en sommarklänning och en vintertröja, undrar vilken jag får använda först !?
En riktigt rolig, inspirerande och lyckad dag. Hoppas det blir en återkommande happening med fint samarbete mellan länderna ! 
Tusen tack ännu till resesällskapet Sussi och Christina, vi gör om de ! 
Och stort tack till min kusin Jaana som hämtade oss från hamnen och körde oss in till Umeå, 
så roligt att få träffas en stund ! 
Och tack till Maria för hytten, he va prima !
Och Mikael för skjutsen här hemma ! 

Nu ska jag se vilket pyssel jag ska "bita i"  först !?
 Tror jag ska försöka sticka ett par sockor av Suomilanka som vi fick ombord !

Hejsvejs
om tre dagar är det 
FEBRUARI !

Kram
Carina2 kommentarer:

 1. Så mycket intressant du fick uppleva!
  Blev aldrig av att komma med, men nästa gång ...
  Vår vävlärarinna berättade i dag så mycket hon har prövat på, så det verkar nog vara en lyckad resa!
  Örhängena är ju urgulliga :)
  Ha det gott :)
  / Vivan

  SvaraRadera
 2. Du verkar ha haft en underbart trevlig dag..roligt att vara där man trivs med människor man delar intressen med.
  Kram Eleonor

  SvaraRadera