torsdag 22 september 2016

Knyt en knut med barnen

Tar upp tråden och knyter an till det tidigare inlägget med knutar och makramé !
Om man vill bevara gamla hantverksformer så måste man också på nåt sätt väcka intresset för det redan i tidig ålder. Idag behöver man inte ens knyta skosnören mera, så det här med att knyta saker håller på att försvinna helt och hållet. Men barn gillar att knyta. På gården har vi hopprep och vi vuxna har förgäves försökt säga att "man ska bara hoppa med hopprepen"..barnen vill nåt helt annat. De knyter repen här och där, gör hissar, staket, draganordningar, fängelser osv. Då tycker jag de ska få knyta och vi vuxna får se till att det hålls inom säkra ramar !

Hos oss gjorde vi ett pyssel med knutar. Barnen är indelade i grupper som heter Lejon, Igelkottar och Papegojor. Så då gjorde vi detta :

Vet faktiskt inte vad den här knuten eller knopen heter,
men för många barn var det hur lätt som helst och för andra mera svårt. 


Men fina lejon blev det !

Och igelkottarNågra barn knöt också helt vanliga knutar 

och de allra minsta limmade fast sina garnstumpar !

 Papegojor !
Hur som helst så är detta en väldigt bra finmotorisk övning
och alla väldigt stolta och glada över sina
 figurer och det är ju huvudsaken.

Svårare än så här behöver man inte göra det, men visst kan man också göra makrameknutar med barnen och flätor osv FÖR de vill och kan verkligen knyta ! 
Googla på tex "nyckelring av knytsnöre" eller "makrame med barn" så hittar ni många roliga pysseltips med knutar eller gå in på Pinterest och skriv makrame kids i sökfältet så kommer det massor med härliga ideér ! 

Lycka till !

Carina

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar