Google+ Followers

onsdag 11 maj 2011

Degbatik och solfärgning

En sommardag i maj ! +21 grader i skuggan och svettigt värre i solen, absolut inget att klaga på !  Började dagen med 18 glada barn i Knytteskogen och avslutade dagen med 10 glada damer på Taitokeskus. Kan inte heller klaga på att dagarna blir enformiga precis !
På taitokursen idag fick vi prova på två olika tekniker att mönstra och färga tyg. Det första sättet heter "degbatik" eller taikinabatiikki och går ut på att man spritsar ut eller målar på tyg med en blandning gjord av lika delar vetemjöl och vatten.

Neppe målar med pensel

Jag spritsade ut bokstäver.

Nu ska det här torka och sen ska man färga tyget och sen ska det torka och så ska man försiktigt ta bort degen.
Den andra tekniken vi provade på heter "solfärgning" eller aurinkovärjäys. Den går ut på att man på ett vitt tyg målar en färg och sedan placerar ut föremål på det färgade tyget. Färgen under föremålen försvinner och "mönstret" framträder.
Färgen som man målar tyget med blandar man ihop av emulsion (liknar mjölk) och färgpigment.

Sussi gör ett hjärtmönster av knappar

"Plåttrade" ut knappar på ett tyg

och små knappblommor...

Jag och min kurskompis Sussi valde att använda grön färg till tyget och knappar som "schabloner" . Ingenting blev färdigt ikväll eftersom det skall torka, men det skall verkligen bli intressant att se hur resultatet blir. Lovar att ni också ska få se , men vi får vänta en vecka.
För mej var dessa tekniker helt nya och båda sätten kan man bra göra med dagisbarn ! Måste provas !

Idag har mössöronen vuxit och våra båtar är i sjön ! Jippiii !


Ett gott slut på arbetsveckan önskar jag er !

Carina

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar