onsdag 1 november 2017

Glasskiosk som utelekmiljö

Tänkte berätta om ett litet dagisprojekt vi gjorde i början av hösten med ett gäng dagisbarn som bara älskar att bjuda på glass och kakor ute på gården ! Många barn gillar sanden och vad man kan göra av den och hur många gånger har man inte blivit bjuden på den ena läckerheten efter den andra på sandlådskanten.
Tillsammans med det här gänget tog vi ett steg längre i glassbjudandet och byggde en glasskiosk till dagisgården. Som material använde vi i huvudsak lastpallar, lite brädor, kvastskaft och målfärg. det mesta gratismaterial och återanvändning, färgen kostar lite förstås !

Barnen målade hela kiosken röd och vit. Vi använde extra galonkläder som skydd så att de skulle få klotta på ordentligt ! De va jätteroligt och barnen var så ivriga under hela glasskioskarbetet.
 En skylt gjordes efter barnens önskemål; rosa skylt med lila bokstäver !

 Jag gjorde en runda till röda korsets loppis och hittade lite billiga tillbehör..( och så här efteråt så ångrar jag att vi inte gick dit tillsammans med barnen, så att de skulle ha fått välja vad de ville ha i sin kiosk)

Glasskiosken har varit i flitig användning under hela hösten och otaliga glassar och kakor har tillverkats. Det är ett enkelt men roligt tillskott i barnens utelekmiljö !

Men det viktigaste var att de här barnen fick känna att deras intressen och önskemål blivit beaktade.  I vår nya plan för småbarnspedagogiken betonas mycket att barnen skall vara med och planera lärmiljöerna, att deras ideér och lekar, alster och verk skall synas i lärmiljöerna. Jag tycker glasskiosken fyller den delen av planen. 😊

Idag blev jag bjuden på choklad-vaniljglass där chokladen var sand och vaniljen var krossad is. Pojken som bjöd på glassen gillar teknik och då jag frågade hur han hade gjort vaniljen så fick jag en lång utredning över hur han hade krossat isen och blandat med sanden. Han frågade om jag ville ha en stor eller liten portion, jag sa stor. I samma stund kom hans mamma som också ville ha en stor portion av den goda välgjorda glassen och det var en mycket nöjd och glad pojke som tackade för dagen och gick hem.
Bilden från en orörd glasskiosk 26.10 då första snön kom.
Vintern är på kommande och glassportionerna kanske ändrar form och karaktär, 
men leken och kiosken består ! 

Ha de bra i novembermörkret,
ät en glass vetja ! 

Carina

1 kommentar:

  1. Härligt tillåtande <3 Har en kollega som har en etta som berättade hur hon tillsammans med barnen delat in klassen i familjer och hur barnen tillsammans undersöker behovet av pengar och rättvisan så att alla i familjen får del av pengarna och hur man gör för att få mer pengar osv osv Lycka till med vinterutbudet i kiosken :-)

    SvaraRadera