Google+ Followers

måndag 6 augusti 2012

En gamling gav upp....

När vi på söndagkväll kom hem från sommarstugan möttes vi av en tråkig syn på vår gård. Vårt ca 70 år gamla Säfstaholm äppelträd hade "gett upp" !


Det var nog väntat, men det kändes ändå tråkigt för äpplena på det trädet har varit speciellt goda. Sorten är gammal och härstammar från Säfstaholms slott i Vingåker, Sverige. Sorten uppkom på 1830-talet och moderträdet som numera är fridlyst står fortfarande kvar i Vingåker. Trädet är fridlyst sedan 1921 och skyddat enligt lag.


Sommargumman klarade sig med blotta förskräckelsen, men börjar nog se lite sliten ut efter allt regn. Sparade en del av stammen som ska få vara blompelare åtminstone en tid framöver och sommargumman ska nog också få nya höstkläder, men får nöja sig med en hink äppelkart tillsvidare. Om jag ens skulle ha haft ett moget äpple att ta kärnorna ur, men det är nog för tidigt tyvärr eller ??

Kanske man kunde göra nåt av de grova trädgrenarna, de hade fint mönster innuti....får nog fråga pappa som har snickarboda ! Nåt minne borde man ju ha efter ett så gammalt och fint träd !

Nu lite OS-finaler och sen i säng, tidig väckning imorgon,
 då andra jobbdagen efter semestern skall avklaras !

Ha de bra !

Carina

1 kommentar:

  1. Oj, söta öde! Så synd! Kan du ta några kvistar och försöka ympa?
    Va halvråa äpplen brukar vi göra paj. Smakar gott och ingen blir sjuk i magen. (Man brukar ju säga att man får magont av råa äpplen)

    SvaraRadera