tisdag 2 februari 2016

Lek med snö inne !

Underbart, inatt kom det snö igen och halkan är puts väck, så även det dåliga humöret ! Tänk vad lite snö kan göra mycket. I mitt jobb är snön också så himla viktig på vintern. Den bjuder på så mycket olika möjligheter till lek och precis som regn så är snön det som aktiverar barnen mest ute på gården.
Har länge också velat prova på att ta in snö för att leka och experimentera med. Idag var det ett ypperligt tillfälle för det. För det första fanns det ny, orörd och ren snö och för det andra delar vi alltid in barnen i många små lekgrupper på tisdagar och då passa det bra att en liten grupp skulle få prova på att leka med snö inne !
 Första reaktionen då barnen såg snön  inomhus var: "Är det riktig snö ?" I början tyckte nån att det var lite kallt om händerna... ute måste man ju ha vantar på sig men inne kan man leka med snö utan vantar..fantastiskt spännande och konstigt ! De kom sedan på att man kan sätta varmt vatten i en hink där man kan värma händerna emellanåt.

 De såg på snön med luppar, de grävde, byggde och formade. Det blev slott, hundar och snögubbar och lite krig däremellan då allt gick sönder.


De började experimentera med hur for snö smälter i kallt vatten och i varmt vatten. Vi tog tid och funderade vad som händer med snön. Vi såg också att den smälta snön inte gav helt klart vatten, utan lite smutsgrumligt..
 Efter att vi lekt ca 45 minuter var det bara en bråkdel kvar av snön 
och efter maten var det bara vatten kvar.
Det här var roligare än jag trodde och barnen sa många gånger under lekstunden  "Det här va roligt!!" Det var nog inte sista gången vi tog in snö.

Barnen som lekte med snön var 5 år. De hade skyddsförkläden och "crocs" på fötterna. Snön hade vi i en balja som stod på ett bord. I rummet fanns tillgång till vatten. Så kul och med enkla medel...ta vara på naturens material !!

Och så glad Bella och jag var på vår promenad då vägen åter var täckt av snö och i hundparken vid Metviken fick Bella idag leka med 7 hundar på samma gång !! Gissa om hon trivdes !


En bra tisdag tycker Bella och jag !

Ut och busa i snön nu 
eller 
så tar ni helt enkelt bara in den !! 

Kram

Carina

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar