Google+ Followers

fredag 16 januari 2015

Slöjda med barn - kombinera hårda och mjuka material

Idag har jag varit på kurs på Academill, ordnad av Åbo Akademi och finansierad av Aktiastiftelsen i Vasa. Gratiskurs alltså ! Utbildare var Juha Hartvik och Eva Ahlskog-Björkman, båda riktigt duktiga på sina områden !

Kursen hette: Slöjd - upplevelser och uttryck. Ett möte mellan mjuka och hårda material inom förskola och nybörjarundervisning.

Och det var precis vad vi gjorde under dagen, kombinerade hårt och mjukt i form av trä och ull ! Vår uppgift var för det första att rita ner nåt som hade fastnat i den här fiskarens nät !


 För mej flög fantasin iväg och jag ritade nån slags rymdfarkost som störtat ner och fastnat i fiskarens nät...och möter där en förvånad plattfisk !


Hittade ganska lämpliga träbitar för min farkost


Sågade och borrade lite. 
 Då vi borrade använde vi spik i borrmaskinen i stället för borr. 
Funkade hur bra som helst !

Vi använde oss av dessa sågar som är lämpliga för barn i förskola och nybörjarundervisning. Målade mina vingar och blompinnsbitar med vattenbaserad Helmifärg. 
Trädde och limmade pärlor på pinnarna.


Snurrade ull runt den stora träbiten (som skulle bli farkostens kropp) och tovade fast ullen på biten med hjälp av vatten och tallsåpa. Så roligt att tova !


Fäste vingarna i kroppen, i de förborrade hålen, med hjälp av eltrådar som innehåller koppartråd och alltså är böjbara. Så fiffigt !!


Vingarna upp !


Vingarna ner !

Bakifrån !
Gillade verkligen tekniken med eltrådarna !

Och nu ska ni också få se en del av de andras föremål
som fastnat i fiskarens nät ! 
Många använde figursåg och lövsåg och tovade sedan ull på sina figurer.
Finfina grejer eller hur ! Har aldrig riktigt tänkt att man kan kombinera ull och trä på det här viset och kommer säkert att prova göra det med barnen också. Vi har en snickarhörna på jobbet som mycket SÄLLAN används, nu får det nog bli nån ändring på det !

Vi funderade också kring hur man kan genom den här idén kan få in de olika områdena från läroplanen och hur man kan förverkliga det. Det kom massor med fina ideér då alla presenterade sina verk och berättade vad de hade tänkt.

Mina tankar var att en rymdraket som störtar i havet väcker åtminstone genast ett intresse och nyfikenhet hos barnen. Varför störtade den ? Varifrån kommer den ? Vad hände med piloten ? Vem mötte den på havets botten ? Vad händer med en rymdraket om den hamnar i vatten ? osv...Ja man kan ju spinna vidare hur långt som helst med frågor och funderingar och genom dessa kan det växa fram bra teman att jobba med !

Bra kurs och bra utbildare ! Hoppas det blir en fortsättning ! 
Träffade dessutom några av mina bloggläsare, de va skoj !
 Tackar alla för en bra dag !

Nu ska jag bygga lite pasta !

Trevlig  fredagskväll !

CarinaInga kommentarer:

Skicka en kommentar