Google+ Followers

tisdag 26 juli 2011

Cantharellus cibarius

Det verkar bli ett finfint svampår igen ! Det är ett av vår familjs stora nöjen att gå ut i skogen och plocka svamp och vi har sån tur att det finns fina svampställen alldeles i närheten av vår sommarstuga. Intresset för att plocka svamp började egentligen då vår dotter var 1,5 år och hennes favoritbok var en svampbok med fina naturbilder i. Hon ville veta namnen på alla svamparna, vilket ledde till att hon kände igen ca 40 svampar då hon var 2 år !! Även ute i skogen ! Farmor är dessutom svampkonsulent och kunde ge oss all fakta om svamparna som vi behövde.
Vilken härlig känsla då man kommer till ett av sina favoritställen och ser att INGEN har hunnit vara där och att det finns massor med svamp ! Som att hitta guld ! :)


Så här i slutet av juli börjar ju svamparna dyka upp och de som kommer först är ju den fantastiska kantarellen som de flesta känner igen och nästa aldrig är maskäten ! Den växer ofta i sluttningar och det finns nästan alltid björk, enrisbuskar och gräs där man hittar kantareller. Om man aldrig plockat svamp förut så är kantarellen den bästa första svampen att lära sig känna igen.

Den är gul och kompakt rakt igenom, har skivor under som går ner på foten och går inte att förväxla med nån giftig svamp !
Plocka alltid svamp i en korg, inte plastpåse (där blir de bara slemmiga, äckliga och maskarna förökar sig i racerfart ). Ha alltid med kniv med borste i ena änden, då kan du grovrensa svampen i skogen, så blir det inte så mycket jobb sen !

Färdigt rensat !
Efter att ha rensat svampen kan man ju välja vad man gör med den, men vill man förvara kantareller är det bästa sättet nog att frysa ner dem eller konservera dem. Att torka kantareller är inte att rekommendera, då blir de sega och beska. Så här brukar jag göra:

Först måste allt vatten ur kantarellerna ångas bort i en lagomhet stekpanna.

sen får de kallna på en plåt . Brukar även försöka få bort det sista fuktiga genom att trycka lite hushållspapper mot svampen då den kallnat.

Sen brukar jag sätta fyra stora matskedar i en påse (lagom till en sås)

..och så är det bara att frysa in !

eller så kanske man vill äta svampen genast och det är ju det absolut godaste !!
När vattnet ångat bort tillsätter man smör (äkta smör) och steker dem ganska kort stund, bara så de får lite färg, salta och peppra med vitpeppar enligt min smak . Vill du göra en god svampsås så strör du över lite mjöl, häller på en burk tjock grädde, smaksätter med ca 1 tsk kantarellfond och låt koka sakta ca 5 minuter. Jag använder inte lök i svampsås, tycker att den genuina svampsmaken försvinner då !

Här steker jag hela små kantareller ! Gudomligt GOTT !
Oftast använder jag kantarellerna till sås, men ibland måste man ju bara njuta av dem precis som de är, hela och smörstekta på ett rostbröd. Här är dock en "matigare" och kolhydratfri variant på smörgås.

En skiva stekt aubergine, en tunn skiva stekt kycklingfile, getost och stekta kantareller.
Oj det här blev ju nästan svampskola ! Gissar väl att de flesta av er kan allt det här men kanske nån ändå kan ha glädje av lite tips och råd när det gäller svamp. Lovar att presentera nya svampar om jag hittar några !
Lycka till i svampskogen !

Sköt om er !
Carina


5 kommentarer:

 1. Åååå! Måste skicka maken till skogen för både blåbär och kantareller! (Min mage börjar bli lite väl stor för långa skogsutfärder)Härligt! Hittade två små frysta lådor med kantareller då jag frostade ur frysen nu i sommar också! En överraskning då vi trott att de var helt slut.

  SvaraRadera
 2. ååh vad det vattnas i munnen på mig!!! Vi är inga svampplockare men visst vore det kul om man råkade hitta ett kantarellställe som ingen annan hittat före! Ha en fin dag :)

  SvaraRadera
 3. Dom flesta av oss kan inte alls det där *ler*
  Så jag tackar och bockar för informationrn.

  Eftersom dom andra i släkten plockar svampen och jag mest har hållit mej på resande fot, så har jag missat detta underbara nöje.... Men det är aldrig för sent att lära sej ;o))

  SvaraRadera
 4. Oj, oj, oj! Det var en "redi sats" kantareller. Tänk va gott det ska smaka i vinter när det är som kallast och ni får minnas den heta sommaren och era skogspromenader. Härligt!

  Må gott!
  -mona-

  SvaraRadera
 5. Oj, oj, oj vad mycket ni hittat! Och receptet med auberginer o broiler måste ju testas! Vi hittade också massor häromdagen, bara här i närskogen. Det blir säkert ett rekordår med svamp och bär i år. Gillar!

  SvaraRadera