tisdag 20 mars 2018

Tova påskägg eller virka...

Hur svårt kan de va...har inte tappat lusten att pyssla och fotografera (eller om jag ska va ärlig så är det lite si och så med det också mellan varven) men lusten att blogga ligger väldigt lågt. Vill så gärna men det känns bara motigt ! Vill ju ändå dela med mej av pyssel och andra intressen. Nåja, nog med gnäll... nu ska jag i alla fall ta mej i kragen och visa lite ulligt och gulligt äggpyssel som gjorts på dagis och hemma.
Ull hör på nåt vis ihop med påsken, så vi har gjort tovade ägg med barnen. De va enkelt och roligt. De flesta barn tycker om att våt-tova, några är lite fundersamma i början och några vill aldrig sluta ! Jag älskar att tova, det är rogivande.

Vi använde oss av styrox/frigolitägg som var ganska stora. (ca 8-10 cm)

 Barnen väljer de färger på ullen de vill ha och vi vuxna hjälper till att snurra den runt äggen kors och tvärs i tunna lager.
 Därefter blöter barnen försiktigt ullen med varmt vatten blandats med tallsåpa.
 När ullen runt ägget är blött ordentligt och snurrats runt i varsamma händer en stund, sätter vi in det i en "tantstrumpa" (nylonstrumpa) och då kan barnen börja jobba ordentligt med att snurra, gnugga och krama ägget ! Vi använder också Marseilletvål (vegetabilisk, färg-och doftfri) som "glidmedel" när vi arbetar med att tova äggen.
 När man sen efter en stund tar ut dem ur strumpan så är de så gott som färdiga. Lite kan man ännu tova dem utan strumpa om man vill och sen skölja i kallt och varmt vatten, krama ur och låt torka över natten.

Hur fina som helst och inget är det andra likt !
(bona är gjorda av björkris)

Här hemma har jag suttit i soffan framför tv:n och virkat råttsvansar som jag med hjälp av limpistol limmat på styrox/frigolitägg. 

 Råttsvansar är alltså luftmaskor på rad !
Så nu sitter jag med en ägghög här i famnen som längtar efter nåt slags bo att flytta in i !
 Svinkall och strålande fin vårdagjämning idag här i Vasa, 
ingen vår i sikte, 
men solen värmer och ger ljus och hopp ! 

Ha de gott alla ! 

Kram
Carina


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar