torsdag 23 mars 2017

Tema "Piratdjungel" del 2

Nu vet jag inte hur många gånger jag försökt börja på med ett blogginlägg och så har bara tiden inte funnits eller orken inte räckt till..eller så har inte skrivlusten infunnit sig. För det är faktiskt så att åtminstone jag behöver vara på ett visst "skrivhumör" för att kunna blogga. Har så länge velat berätta en del om vårt roliga pirattema som vi har på gång med barnen på dagis just nu.

Vet inte om det är vi vuxna eller barnen som har roligare..ha ha ! Ni minns kanske att vi förvandlade en del av avdelningen till piratdjungel för att sätta igång fantasin hos barnen. Vi lyckades nog !
Temat har fortskridit med att vi nu i nån veckas tid har snickrat och sytt det som barnen själva valt att göra som sitt eget piratpyssel. Den här delen av temat gjorde vi för att barnen skulle få nånting konkret att göra i temat och för att få prova på olika hantverkstekniker. Vi började med att göra ritningar..

 Vi använde böcker till att hitta fakta och bilder om det barnen valt att rita.

Barnen hade också i det här skedet valt om de ville göra en hård eller mjuk sak ! 
Efter att de gjort ritningen, kopierade vi upp dem, förstorade vissa för att få ett bra mönster och lade upp dem på väggen synligt för alla barn under arbetsmomentet ! 
Och febril aktivitet har det varit i verkstad och vid sybord ! Materialet vi använder då vi jobbar med hårda material är det mesta sånt som finns i vårt lager på dagis. Vi har använt verktygen såg och borr och vi har ingen snickarbänk. MEN det behövs inte, man kan göra så mycket med bara en enkel modern skruvtving och ett bord.


Eftersom piratbåtarna också behöver segel så har vi använt oss av filttyg som är lätt att rita på och lätt att klippa i om man har BRA saxar ! Vi använder små spetsiga sysaxar då vi klipper i filttyg, de kan barnen klippa små detaljer med !

Blompinnar fungerar bra som mast !
 Färgen är ju ganska viktig då man ska måla på trä och vi har använt oss av Primos akrylfärger och till barnens lycka finns det också guld och silverfärg i Primos sortiment.

Guldfärgen har varit en succe !
En guldfisk
 Vid sybordet har barnen sytt sina ideér efter sitt eget mönster och det har blivit så fina alster ! Vi har använt oss av olika sorters stygn beroende på ålder.
En papegoja
De äldsta syr med langettstygn.
Haj och sköldpadda på gång
En kakadua
En silkesapa
Ett sjörövarskepp
 och många många fler fina hantverk har blivit klara de senaste dagarna..

Nu håller barnen på att sagotera och göra berättelser till sina färdiga grejer.

Ett barn och en vuxen får en värdefull stund tillsammans då vi sagoterar.
 ..och min berättelse angående detta tema kunde bli hur lång som helst,
men jag avslutar här och lovar att återkomma med del 3 en annan dag !

Roligt har vi i alla fall
och har man roligt
händer det vad som helst
 i kropp
och
knopp !

Sköt om er
snart är det vår !

Kram
Carina

1 kommentar:

  1. Å så roligt och spännande.... jag skulle vilja vara barn på er förskola👍🏻💙
    Ha en skön helg/Eleonor

    SvaraRadera